Zeleni laserski kazalnik

Če mislite, da so rdeči laserski kazalniki uporabni (za kazati po tabli), počakajte, da vidite zelenega.

Podnevi ne bo velike razlike — v dobrih svetlobnih pogojih v naših očeh najbolje funkcionirajo čepki, to so receptorske celice, ki zaznavajo barve. Človeško oko se je po več milijonih let evolucije razvilo tako, da je najbolj občutljivo prav tam, kjer ima največji izsev naša glavna luč — Sonce. To je pri rumenozeleni barvi oz. valovni dolžini okrog 550 nanometrov.

Če pa je svetlobe malo, so čepki praktično slepi. Takrat vskočijo paličice, to so receptorji, ki so posebej prilagojeni za slabe svetlobne razmere. Paličice imajo samo en tip receptorja, zato lahko zaznavajo samo intenziteto svetlobe, ne pa tudi barv.

Na spodnji sliki vidimo, da paličice svetlobo zelene barve zaznavajo (takole čez prst) ranga 100x bolje kot svetlobo rdeče barve. (Rdeči laserski kazalniki ponavadi sevajo pri 650nm, zeleni pa pri 532nm; glej zeleno in rdečo piko).

Zato pri rdečem kazalniku moči 5mW vidimo samo rdečo piko. Pri zelenem enake moči, pa je v bližini osi zaradi sipanja svetlobe lepo viden tudi žarek, in to je strašno uporabno za pokazat kakšno zvezdo. (Tudi rdeč žarek je viden, ampak moraš biti že tako blizu osi, da ti praktično sveti v oči. Zeleni je za razliko od tega viden v radiju par metrov).

Na tej sliki recimo kažem na srednjo zvezdo v Orionovem pasu.

Zeleni 5mW pointer je z Dealextreme.com, za pičlih $10 + free shipping. Obvezno opozorilo: laser ni igrača, sploh pa ne nad 5mW. Nikoli ne sveti folku v oči1.

  1. Čeprav.. pri vidni svetlobi vsaj refleksno zamižimo. Pri IR laserju pa ne bi. Zato nikoli ne sveti folku v oči, še zlasti ne z nevidnim IR laserjem 🙂 []