Lifestream in content stream

Vedno težje spremljam kje vse puščam svoj content — sprobal sem že 101 platformo za shranjevanje, deljenje ali organiziranje informacij, kak ducat pa jih tudi redno uporabljam.

Poglejte kaj mislim: imam blog za resne poste, fotoblog za izbrane slike, Picaso za malo manj izbrane slike, še kakšen blog za čačke, Google reader shared feed, spam blog na Tumblrju, Twitter za mini statuse, Delicious za bookmarke, Youtube za favoritanje posnetkov, Instapaper za daljše članke, Evernote za zapiske, Dropbox za fajle, pa še par platform ki jih ne uporabljam zares za posredovanje vsebin (Facebook, Flickr, LinkedIn), itd., itd.

Večina od teh storitev je pri meni zapolnila kakšno res specifično nišo. Spam postov nočem objavljati na glavnem blogu, hkrati pa jih ne morem sharati na Google Readerju (vsaj dokler niso napisani). Sharanih postov na Google Readerju — skupaj z duhovitim komentarjem, za katerega porabim več časa kot upam priznati in včasih naraste že skoraj v svoj post — pa tudi ne morem nikomur poslati kot link, ker pač nimajo permalinka (fail).

Ta vedno večja množica opcij, ki se vse bolj prekrivajo, mi počasi že začenja iti na živce (paradoks izbire: sedaj se moram pred vsakim sharanjem še odločati, kaj bi bila najprimernejša platforma 🙂 ).

Zares grdo pa postane, ko hočem kaj najti. Kje sem zadevo napisal, sharal ali komentiral? Dostikrat stvari hitreje na novo najdem na Googlu, kot da se prebijem čez vse svoje storitve in eno po eno preiskujem oz. ugibam ključne besede.

In nenazadnje: storitve crkujejo1; dogajajo se zlorabe, zapirajo se accounti, in hitro lahko ostaneš brez podatkov2. Podatki pa so vredni toliko, kot je bil vreden čas, ki si ga porabil, ko si jih ustvarjal.

Zaradi vseh naštetih razlogov sem čutil silno potrebo po tem, da ves svoj content stream nekako zberem vkup. Pa sem ga (večino).

Najprej disclaimer: lahko bi izbral lažjo pot in inštaliral WP lifestream. Tako bi dobil strašno fin lifestream, z lepimi ikonami. (Sicer precej bolj namenjen agregaciji statusov, manj pa arhiviranju pravega contenta).

Ker pa ga seveda nisem našel na prvi strani prvega searcha, sem se odločil za agregiranje RSS-ov z WP-o-Matic-om. Ta omogoča, da vse svoje smetenje po raznih platformah potegnem v svoj posebej za to narejen WordPress kot polnokrvne poste. S tem dobim tudi zastonj search in arhiv celotne zgodovine (in ja — WP-o-Matic zna cachirati tudi slike).

Glede na to, da je vsa dosedanja vrednost v preteklih objavah, je bilo nujno poskrbeti za kompleten izvoz vseh starih vsebin. S tem pa je bilo več dela kot sem mislil.

Štartal sem z Delicious.com, kjer imam 3000+ javnih bookmarkov (privatnim se zaenkrat odpovem). Delicious preko RSS daje na voljo samo največ 100 objav, lahko pa jih dobiš v celoti na spodnjem linku.

https://api.del.icio.us/v1/posts/all

Seveda so v delicious XMLu in ne v RSS, zato sem jih s spodnjo quick’n’dirty Ruby skripto prepisal v RSS ter nato z WP-o-Maticom importal kot file s svojega strežnika. (Skripta z if-om v 18. vrstici tudi izloči vse privatne bookmarke).

require 'rexml/document'
include REXML

data = open('all.xml')
xml = Document.new(data)
root = xml.root

puts '<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<rss version="2.0" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom" xmlns:content="http://purl.org/rss/1.0/modules/content/" xmlns:wfw="http://wellformedweb.org/CommentAPI/" xmlns:rdf="http://www.w3.org/1999/02/22-rdf-syntax-ns#" xmlns:dc="http://purl.org/dc/elements/1.1/" xmlns:cc="http://web.resource.org/cc/">
 <channel>
  <title>Delicious</title>
  <link>http://delicious.com/urbans</link>
  <description>Delicious bookmarks</description>
  <atom:link rel="self" type="application/rss+xml" href="http://feeds.delicious.com/v2/rss/urbans?count=15"/>'

count=1
root.each_element do |e|
	if e.attributes["shared"].to_s != "no"
		desc = "<description>" + e.attributes["description"].to_s + "</description>"
		puts "<item>
   <title>#{e.attributes["description"].to_s}</title>
   <pubDate>#{e.attributes["time"].to_s}</pubDate>
   <guid isPermaLink=\"false\">http://delicious.com/url/#{e.attributes["hash"].to_s}#urbans</guid>
   <link>#{e.attributes["href"].to_s}</link>
   <dc:creator><![CDATA[urbans]]></dc:creator>
   <comments>http://delicious.com/url/#{e.attributes["hash"].to_s}</comments>
   <wfw:commentRss>http://feeds.delicious.com/v2/rss/url/#{e.attributes["hash"].to_s}</wfw:commentRss>
   <source url=\"http://feeds.delicious.com/v2/rss/urbans\">urbans's bookmarks</source>
    #{desc}
   </item>"
		count+=1	
	end
end

puts '</channel></rss>'

Naslednji je na vrsti Google Reader. Z malo brskanja najdemo tale URL:

http://www.google.com/reader/public/atom/user%2F{USER_ID_HERE}%2Fstate%2Fcom.google%2Fbroadcast?r=n&n=100000

Zamenjati je treba {USER_ID_HERE} z našim Google Reader user idjem. Naj vas ne zavede tako kot mene — to ni ime vašega accounta. Dejansko se rabiš zlogirat v Reader, kliknit Sharing settings in skopirat numeričen user id (slika).

Potem lahko številko n nastavimo na poljubno visoko in importamo celotno zgodovino (Yay, Google). Samo ne pozabit zbrisat potem tega joba in narediti enega, ki vleče samo 10 itemov, da ne bo WP-o-Matic vsakič nalagal vseh itemov.

Za WordPress je bilo najhitreje, da sem začasno povečal output RSSa na dovolj veliko številko (Settings / Reading / Syndication feeds show the most recent n items).

Pri Twitterju lahko potegnemo preko RSS-a do 200 updatov, če na konec RSS URL-ja dodamo ?count=n. Za več bi bilo treba kodirat in uporabit API.

Pri parih zadevah pa sem imel tudi srečo, da še ni prav veliko objav in sem vse potegnil kar preko običajnega RSS-a.

Saga še ni končana, precej je še storitev, ampak nekako po Paretovem pravilu sem podelal tistih 20% za 80% izkupička, tako da iskanje in permalinkanje delata zelo zadovoljivo — zadeve pa imam zdaj seveda na svojem serverju in jih lahko v prihodnje uporabim tudi za trening kakšnega bayesovega filtra (recimo za rangiranje blogpostov, ki jih pregledujem).

Update (15.9.2010): WP-o-matic mi vsake toliko povsem naključno podvaja objave. Izgleda, da gre za nek long-standing bug, delno odpravljen, v enih primerih pa še vedno nagaja. Na hitro sem pogledal kodo in plugin res preverja unikatnost objave glede na hash, nisem pa naprej debugiral kje se zalomi, ker je napaka preveč sporadična. Kot rešitev sem zato inštaliral plugin Duplicate Post Eraser.

 1. Sajt Ma.gno.lia je tekel na enem ne-backupiranem Macu mini, in ko je ta izdihnil, so vsi uporabniki ostali brez bookmarkov []
 2. da ne omenjamo, da tudi linki umirajo; zanimiv eksperiment bo, ko enkrat preverim, koliko od mojih 3000 bookmarkov na Deliciousu še kaže na žive linke. []