Updates from February, 2006 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • Urban 12:59 on 16 Feb. 2006 Permalink |  

    Japonci 

    Zaimiv članek o uporabi mobilecv na Japonskem, sploh ker pravijo, da so 3-5 let pred Ameriko in najbrž tudi pred nami:

    although the US was a dominant player in the telecommunication industry, today its cellular phone service industry is about 3 to 5 years behind Asia.

     
  • Urban 18:04 on 7 Feb. 2006 Permalink |  

    Digitalne znamke 

    Bill Gates je pred dvema letoma rekel, da bo iztrebil spam. A spam je še vedno tu in nekateri bi rekli, da ga je vse več. Spam filtri niso dokončna rešitev, čeprav težavo lahko močno omilijo. Še vedno vsake toliko zgrešijo (false positives, false negatives), kar pomeni, da ob strožjih nastavitvah izgubimo tudi kakšen koristen mail.

    Vse več ljudi vidi rešitev v uvedbi digitalnih znamk, kjer s plačilom majhne cene za pošiljanje mejla (okrog četrt centa, kar je pol tolarja) preprečimo, da bi sporočilo avtomatsko letelo v koš.
    Če pošiljatelj ne bo plačal nič, se bo sporočilo obravnavalo kot do zdaj – to pomeni, da bo (razen če pišete znancu, ki vas ima med svojimi kontakti) sporočilo mimogrede končalo v košu.

    AOL in Yahoo! pravkar uvajata nekaj takega.

     
  • Urban 14:31 on 1 Feb. 2006 Permalink |  

    Kurzweil 

    Ray Kurzweil je futurist z zanimivim in zelo dodelanim pristopom: celotno zgodovino iz različnih zornih kotov nariše na časovno os in iz kateregakoli od teh pogledov potegne zakon eksponentne rasti, ki mu sam pravi “Law of Accelerating Returns“.

    Najsi gre za razvoj celotnega življenja ali zgolj povečevanje računske moči računalnikov, razvoj je vedno eksponenten.

    Glavni temelj njegove teorije je, da se ta vzorec ponavlja zato, ker imamo na voljo vedno bolj sofisticirana orodja in vedno več znanja. S kamnito sekiro ne bi mogli sestaviti P4 procesorja, temveč kvečjemu še boljšo sekiro, s katero bi lahko v naslednjih korakih izdelovali vedno popolnejša orodja. Današnje orodje ni sekira, tevmeč P4 procesorji, s katerimi lahko v še krajšem času in še z manj napora sestavimo procesor naslednje generacije.

    Na grafu povečevanja moči superračunalnikov je lepo vidno, da bomo ob taki rasti že leta 2013 lahko funkcionalno simulirali človeške možgane, kar pomeni, da bo takrat prvi stroj v zgodovini opravil Turingov test. Če se bo trend nadaljeval, bomo tako že leta 2049 lahko za 1000$ kupili računsko moč celotne civilizacije, še 10 let kasneje pa bo ta na voljo že za 1 cent.

    Impresivna je tale primerjava: v 100 letih 21. stoletja ne bomo doživeli 100 let napredka, temveč okrog 20.000 let napredka pri današnji hitrosti.

    Aja, da ne pozabim. Tip verjame, da nam bo nanotehnologija (nanometrski robotki, ki se bodo pretakali po naši krvi in popravljali okvare in zdravili bolezni) prinesla nesmrtnost, in odločil se je, da bo počakal na ta dan. Zasledil sem, da vsak dan zaužije čez 200 tablet z vsemi mogočimi učinkovinami in povrhu spije še 5 skodelic zelenega čaja.

    Več o vsem tem lahko najdete na njegovem sajtu, ali pa si poglejte njegovo knjigo, ki definitivno razburka domišljijo, še posebej, ker utegnejo biti njegove napovedi vsaj delno pravilne:

     
    • Ankhesenamen 13:32 on 3 Feb. 2006 Permalink

      Mene Kurzweil vedno zova impresionira. Pomoje ravno zato ker mu moj zdravi razum noče in noče vrjeti. No saj ne da se bojim napredka, čeprav filmi v stilu Matrix in Trinajstega nadstropja ustvarjajo neko notranjo tesnobo če jih združiš z branjem Kurzweila. Nameravam živeti še nekaj let, tako da se bom kot neverni Tomaž sama prepričala upam da vsaj kako bo leta 2013.

c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel