Kurzweil

Ray Kurzweil je futurist z zanimivim in zelo dodelanim pristopom: celotno zgodovino iz različnih zornih kotov nariše na časovno os in iz kateregakoli od teh pogledov potegne zakon eksponentne rasti, ki mu sam pravi “Law of Accelerating Returns“.

Najsi gre za razvoj celotnega življenja ali zgolj povečevanje računske moči računalnikov, razvoj je vedno eksponenten.

Glavni temelj njegove teorije je, da se ta vzorec ponavlja zato, ker imamo na voljo vedno bolj sofisticirana orodja in vedno več znanja. S kamnito sekiro ne bi mogli sestaviti P4 procesorja, temveč kvečjemu še boljšo sekiro, s katero bi lahko v naslednjih korakih izdelovali vedno popolnejša orodja. Današnje orodje ni sekira, tevmeč P4 procesorji, s katerimi lahko v še krajšem času in še z manj napora sestavimo procesor naslednje generacije.

Na grafu povečevanja moči superračunalnikov je lepo vidno, da bomo ob taki rasti že leta 2013 lahko funkcionalno simulirali človeške možgane, kar pomeni, da bo takrat prvi stroj v zgodovini opravil Turingov test. Če se bo trend nadaljeval, bomo tako že leta 2049 lahko za 1000$ kupili računsko moč celotne civilizacije, še 10 let kasneje pa bo ta na voljo že za 1 cent.

Impresivna je tale primerjava: v 100 letih 21. stoletja ne bomo doživeli 100 let napredka, temveč okrog 20.000 let napredka pri današnji hitrosti.

Aja, da ne pozabim. Tip verjame, da nam bo nanotehnologija (nanometrski robotki, ki se bodo pretakali po naši krvi in popravljali okvare in zdravili bolezni) prinesla nesmrtnost, in odločil se je, da bo počakal na ta dan. Zasledil sem, da vsak dan zaužije čez 200 tablet z vsemi mogočimi učinkovinami in povrhu spije še 5 skodelic zelenega čaja.

Več o vsem tem lahko najdete na njegovem sajtu, ali pa si poglejte njegovo knjigo, ki definitivno razburka domišljijo, še posebej, ker utegnejo biti njegove napovedi vsaj delno pravilne: