Updates from July, 2009 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • Urban 22:58 on 13 Jul. 2009 Permalink |  

    Jim Rohn – Personal Development 

    Trikrat sem probal, pa ga nisem mogel objavit v Google readerju, zato postam tu. Reader ma probleme z embedanjem. 😐

    Hecen je tale Jim Rohn, ampak ma naštudiran act. Nisem ga poznal, Aleš mi je povedal da je bil mentor Tonya Robbinsa1 in Briana Tracya. Wikipedija se strinja.

    14 minut, priporočam.

    Jim Rohn -Personal Development

    1. say “Aye”! []
     
  • Urban 23:53 on 4 Jul. 2009 Permalink |  

    Google je “DNS za content” 

    DNS je telefonski imenik interneta in omogoča preslikavo domene na IP naslov. Zaradi DNS-a je spletna stran lahko dosegljiva na istem naslovu (domeni) ne glede na spremembe IP naslova dejanskega strežnika. Če se IP naslov spremeni, je potrebno le popraviti vnos v DNS-u. Podobno, kot če spremenimo telefonsko številko in zahtevamo spremembo v telefonskem imeniku. DNS tako zagotavlja imunost na spremembe IP naslovov.

    Kaj pa, če se spremeni domena? Če naslov neke strani shranimo kot bookmark, kasneje pa se vrnemo in stara domena ne obstaja več? Analogija bi bila, da si spremenimo ime in nas ljudje v telefonskem imeniku ne morejo več najti. To se na spletu pogosto dogaja in sprašujem se, koliko od mojih bookmarkov na delicious.com še kaže na prave strani.

    Pravkar sem z Googlom našel novo lokacijo ene takšne preimenovane strani — z iskanjem po njeni vsebini. Ali so domene sploh še pomembne, če lahko stran z iskanjem po vsebini najdemo prej, kot lahko najdemo svoj bookmark (ali celo prej, kot če bi naslov natipkali po spominu)?

    Če je vsebina sama tista nespremenljiva esenca strani (torej to, kar naj bi bil že njen URI), potem Google zagotavlja imunost na spremembe domen (oz. neke vrste DNS za vsebino), ta blog post pa se bo dalo najti z iskanjem za “nespremenljiva esenca strani” dokler bo obstajal kjerkoli na netu.

     
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel