Updates from June, 2009 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • Urban 22:38 on 11 Jun. 2009 Permalink |  

    Dilbert iskalnik 

    Rad čitam Dilbert stripe, ker tu pa tam zadanejo žebljico na glavico. Nekaj časa sem si ta boljše shranjeval, našel pa nikoli točno tistega, ki bi ilustriral kakšno še posebej absurdno situacijo. V takih trenutkih sem si želel storitve, v kateri bi lahko brskal po arhivu in iskal stripe po tekstu in junakih.

    Ko sem pred časom preverjal, se tega še ni dalo, zato sem se napravil zadevo narediti sam. Danes obstajata že 2 podobna sajta (pa jih žal ne znam uporabljat — mogoče sta namenoma prekomplicirana, da preveč očitno ne kršita pravic), spodaj pa opisujem svoj poskus, ki sem se ga lotil že dolgo nazaj.

    Izhajal sem iz arhiva sličic, ki ga nekdo pridno fila. K sebi sem zložil vse slike in se namenil na njih narediti OCR. To je dokaj težko, ker je resolucija slaba, font pa majhen in na roko napisane sorte. Sprobal sem cel kup komercialnih in nekomercialnih OCR-ov (tudi tesseract, ki se je obnesel porazno). Za silo sprejemljiive rezultate sem dobil z Microsoft Office Document imaging OCR, ki je del Offica, in se ga da kontrolirati tudi softversko. Na hitro sem zložil skupaj par vrstic VB6 kode in zakrožil po slikah.

    Private Sub Command1_Click()
     
      Dim miDoc As MODI.Document
      Dim File As String
      
      sPath = "f:dilbert"
      File = Dir$(sPath & "*.jpg")
      Do While Len(File)
          Label1.Caption = "Processing " & File
          DoEvents
          Set miDoc = New MODI.Document
          miDoc.Create sPath & File
          miDoc.OCR MODI.MiLANGUAGES.miLANG_ENGLISH, False, True
          Open sPath & File & ".txt" For Output As #1
          Print #1, miDoc.Images(0).Layout.Text
          Close #1
          File = Dir$
      Loop
      Label1.Caption = "Finished"
    End Sub
    

    Da bi izboljšal rezultate, sem poskusil po FBI-jevsko izboljšati kvaliteto slike. Naredil sem Photoshop akcijo, ki je povečala velikost in nato naredila sharpen, za nameček pa še spremenila vodoraven strip v navpično postavitev. Akcijo sem uporabil na celem direktoriju (z manjšimi problemi pri določanju imen izhodnih datotek), nato pa še enkrat naredil OCR.

    Rezultat je bil mnogo boljši, ampak še vedno s precej napakami. Obupal sem in raje poiskal user-generated transkripte in jih napopal v bazo kot dodaten stolpec. Voilà.

     
  • Urban 01:07 on 2 Jun. 2009 Permalink |  

    Processing.org testna vožnja 

    Dostikrat sem že videl hude vizualizacije, narejene s Processing.org, čez vikend pa sem zadevo tudi sam probal. In huda je.

    Primeri, ki so v distribuciji, pokrivajo vse od 2D in 3D animacij, do zajema in vizualizacije zvoka in manipulacije videa. Na neodvisnem sajtu OpenProcessing.org pa najdemo javen repozitorij številnih dobrih vizualizacij/animacij s pripadajočo kodo.

    Processing je osnovan na Javi, zato pišemo javansko kodo. Na voljo pa je cel kup konstruktov, specifičnih za vizualizacijo, kar zelo poenostavi programiranje. Rezultat se dá exportati kot applet (tole spodaj) ali kot Java-based executable aplikacijo za Win/Linux/MacOS.

    Tale je čisto moj, rezultat parurnega eksperimentiranja.
    (Klikni za štart, oviro pa lahko premikaš z miško.)

    This browser does not have a Java Plug-in.
    Get the latest Java Plug-in here.

     
    • dare 14:01 on 2 Jun. 2009 Permalink

      hudo! sam neki maš čudno fiziko…

      če postaviš kroglo nad tok (tako da gre vse mimo), potem jo pa potegneš dol v tok, špricne mal partiklov z zgornjega dela krogle v random smeri 🙂

    • Urban 23:57 on 2 Jun. 2009 Permalink

      Ja res je.. premikanje krogle ni blo planirano, dodal sm ga za foro, k sm pogruntal da sta samo 2 dodatni vrstici in da je dobr efekt… Problem je, da se premik kugle zgodi tko hitro, da se ta dejansko pojavi na mestu kjer so že particli (torej collision), in takrat jih moj lame mehanizem replaya nazaj dokler niso zunaj krogle. Nepredvidljiv prehodni pojav pač 🙂

c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel