Poskus osebne metrike

Kako dobro se poznamo? Kdor bere članke ali bloge na temo produktivnosti/osebnostne rasti ali samospoznavanja1 že ve, da je odgovor na to vprašanje pri večini ljudi: izjemno slabó.

Znano je recimo dejstvo, da po določenem času od dogodka pride do izraza selektivnost spomina; tako se spomnimo samo še “pomembnih” stvari, vse ostale “detajle” pa sproti dopolnimo tako, da si jih enostavno izmislimo2.

Torej, če si zadeve ne zapišeš, kmalu izgubiš občutek za to, kaj si v življenju naredil in kam gre večino tvojega časa. Prav tako nikoli ne moreš trditi, da nekaj počneš redno in nimaš praktično nobenega pregleda nad tem, kje na stopnji od amaterja do eksperta si (kot piše Malcolm Gladwell v svoji knjigi Outliers3, potrebuješ za vrhunsko obvladovanje področja v svetovnem merilu okrog 10.000 ur prakse. Kako veš koliko jih že imaš, če jih ne šteješ?)

Če torej hočeš samega sebe dobro poznati in spremljati uspešnost svojih dejanj ali izboljšanje/poslabšanje svojih navad, nujno potrebuješ osebno metriko. To je: na objektiven način moraš beležiti stvari, ki te na dolgi rok zanimajo (koliko tehtaš, kolikokrat na teden se ukvarjaš z neko aktivnostjo, ipd.).

Čeprav nam je vsem jasno, da za tako beleženje rabiš izjemno disciplino, in da imajo neskončno večjo prednost naprave, ki podatke beležijo same (npr. FitBit), sem vseeno sestavil preprost sistem za ročno beleženje.

Ko sem razmišljal, kako bi takšno storitev najlažje realiziral, sem imel pred očmi naslednje zahteve:

  • zadeva mora biti online, da lahko dogodke dodajaš hitro in od kjerkoli
  • končne rezultate in trende bi rad videl v obliki grafa
  • zadeva mora biti visoko zanesljiva, uporabljal pa bi jo rad že čez 10 minut 🙂

Zaradi zadnjega pogoja sem hitro opustil idejo o izdelavi preproste web aplikacije — sploh zato, ker nisem vedel, če bo zadeva res uporabna tudi v resničnem življenju.

Namesto tega sem uporabil naslednji hack4 na osnovi Google Docs in storitve web ankete (Form), ki avtomatsko polni preglednico vsakič ko uporabnik glasuje. Takole sem postopal:

  1. Vsakič, ko bi rad dodal dogodek, izpolnim Google Form anketo (preko mobilca ali računalnika); v anketi imam definirano multiple choice vprašanje “Trenutna aktivnost”, ki ima možne različne vnaprej definirane odgovore.
  2. Vsakič ko izpolnim anketo, se v preglednico doda nova vrstica, v kateri je trenutni datum ter ime aktivnosti.
  3. V preglednici sem ustvaril nov list, ki zbira statistiko po kategorijah in po dnevih5
  4. vse skupaj sem vrgel v lep interaktiven graf (Google Finance style), kjer lahko pregledujem podatke po različnih obdobjih in ugotavljam trende 😉

Kot sem omenil, rabiš za tako beleženje izjemno disciplino. To je tudi eden od razlogov, zakaj sem ta sistem začel uporabljati avgusta 2008 (torej skoraj natanko pred 2 leti) in ga nehal uporabljati tri mesece kasneje :). Je pač tako, da te želja po spremljanju dokaj nespremenljivih trendov hitro mine, če moraš vlagati nek napor.

Zadevo pa sem izkopal iz naftalina, ker še vedno močno verjamem vanjo6. Le sistem za beleženje mora biti popolnoma avtomatski, tipa nastavi in pozabi (set and forget). Veliko število produktiv za osebno metriko na trgu (FitBit, iPod z Nike+, športni merilniki Polar, Suunto in Garmin, številne aplikacije za iPhone in Android) in zgodbe o tem, kako si Stephen Wolfram že 22 let logira vsako tipko, ki jo pritisne, da lahko iz tega računa svojo učinkovitost7, kažejo, da to predstavlja aktualen problem in s tem tudi potencialen trg v svetu, vedno bolj obsedenem s samoizpopolnjevanjem8.

  1. npr. http://youarenotsosmart.com/ []
  2. glej npr. tale post http://youarenotsosmart.com/2010/06/03/misinformation-effect/ []
  3. Malcolm Gladwell: Outliers oz. po slovensko, Prebojniki []
  4. kot pravita Wikipedija in Paul Graham, a “hack” refers to a clever, quick fix to a computer program problem []
  5. To izgleda nekako takole:

    datum ---- | akt1 --- | akt2 ---
    08/17/2008 | FORMULA* | FORMULA*
    08/18/2008 | FORMULA* | FORMULA*
    08/19/2008 | FORMULA* | FORMULA*

    *FORMULA je nekaj takšnega
    =COUNTIF(filter(Sheet1!$B$2:$B30,Sheet1!$A$2:$A30>$A3, Sheet1!$A$2:$A30<$A4),B$2) sestavljena je iz operacij COUNTIF(array, string), ki prešteje število pojavitev besedila string v določenem izboru celic
    FILTER(array, condition1, condition2), ki sfiltrira en izbor v drugega na podlagi pogojev condition1 in condition2.

    V mojem primeru preverim vse celice v prvem stolpcu (to je datum, ki ga anketa vsakič prilepi zraven) in izberem le tiste, ki imajo trenutni datum, to je datum ki je večji od danes (A3) in manjši od jutri (A4). S COUNTIF preštejem, kolikokrat se v tem prečiščenem bloku pojavi neka aktivnost, ki je kot besedilo shranjena v celici B$2. []

  6. plus, da sem imel že več kot eno leto napisan tale draft 🙂 []
  7. http://www.kk.org/quantifiedself/2009/12/stephen-wolfram-keystroke-logg.php []
  8. ta hip je 41 MIO zadetkov Googlu samo za “boost * productivity” []