Sladkor: grenka resnica

V spodnjem predavanju (1.5h) avtor razlaga večino “civilizacijskih bolezni” z enim samim krivcem: fruktozo. Najbrž ne škodi, da je dober govornik, ampak argumenti, ki jih predstavi, so precej smiselni.

Fruktoza je ogljikov hidrat, ki sladkorju daje sladek okus. Namizni sladkor (saharoza) je sestavljen iz ene molekule glukoze (dobra za nas, ker jo lahko metabolizira praktično vsaka celica v telesu) in ene molekule fruktoze (slaba za nas, ker jo lahko metabolizirajo le jetra).

Bistvo v enem stavku:

Kako rečeš snovi, ki jo lahko metabolizirajo le jetra, ta pa ob tem ustvarjajo vrsto problemov? -Strup.

Teza avtorja je, da je poglavitni razlog za debelost, diabetes in kardiovaskularne bolezni zahodne civilizacije kriva fruktoza; te pa zaužijemo še več, odkar so malomarni znanstveniki v 70-ih letih zmotno ugotovili, da so za vse bolezni krive maščobe.

To je sprožilo poplavo izdelkov brez maščob in brez okusa, ki so jih izboljšali z dodajanjem sladkorja/fruktoze (to danes najdemo skoraj v vsaki hrani v obliki koruznega sirupa, ki je izjemno poceni). Fruktoza pa za povrhu, poleg številnih drugih škodljivih učinkov, tudi zavira občutek sitosti (možgani še kar naprej mislijo, da stradajo), na koncu pa prav tako konča v obliki maščobe.

Predavanje zaključi z nekaj predlogi:

  • nobenih sladkih pijač/sokov: fruktoza v tekoči obliki se najhitreje absorbira in naredi največ škode;
  • čimveč vlaknin: “fruktoza v naravi je zapakirana skupaj s protistrupom,” zato je sadje o.k. V bistvu je razlog to, da se tako fruktoza dlje zadrži v črevesju, kjer jo sprocesirajo bakterije.
  • čimveč gibanja, ki predvsem pospeši metabolizem, tako da se fruktoza v jetrih sprocesira preden pride do škodljivih posledic.

Če imate uro in pol časa, priporočam ogled. Ob poplavi vseh nasprotujočih si informacij na temo prehrane se mi je tole zdelo zelo kot “velika poenotena teorija vsega,” ki marsikaj razjasni. In ki se sklada tudi z logiko: če pomislimo, je koncentriran sladkor edina “hrana”, ki v naravi ne obstaja in ji naše telo ni bilo tekom evolucije nikoli izpostavljeno — tako da nanjo tudi ne more biti prilagojeno.