Izmerjeni jaz

Dober Tedtalk na temo zbiranja podatkov o sebi (dolžina 5 minut).

Ko bomo enkrat rutinsko zbirali osnovne podatke o naših telesnih funkcijah (temperatura, pulz, količina kisika v krvi1 ), količini gibanja, zaužitih substancah (kofein, alkohol, količina popite tekočine) in o posledičnem dejanskem počutju, bomo dobili zelo dober vpogled v to, kako optimizirati svoje dobro počutje.

Na ta način bi lahko odpravili tudi precej zdravstvenih težav, ki se pojavljajo kot posledica zapletene interakcije povsem različnih dejavnikov. Primer: če si alergičen na prah, hitro opaziš reakcijo in se posledično izogibaš sprožilnemu dejavniku. Če pa vedno dobiš izpuščaj dan po tem, ko si slabo spal, nato bil dehidriran in potem jedel sirov burek, pa je reakcija najbrž tako kompleksna, da je ne bi ugotovil niti dr. House. V zbranih podatkih pa bi seveda lahko opazil ponavljajoč se vzorec, se samodiagnosticiral in v bodoče pazil da ne izpolniš pogojev za reakcijo.

Brez podatkov pa je možnosti preveč in lahko samo ugibaš.

Update 4.10.2010: popravil in poslovenil naslov

  1. Izgleda da je Apple patentiral način za zbiranje teh podatkov preko slušalk, tako da bo zadeva prej ali slej vseprisotna in rutinska []