Amazon S3

Že nekaj časa iščem popolno backup rešitev, ki bi bila hkrati poceni in zanesljiva. Glede na mnenja z različnih blogov še vedno oklevam med Amazon S3 in do-it-yourself rešitvijo, ki vključuje Linksysov NSLU2 (Network Storage Link for USB 2.0 Disk Drives) ter par eksternih USB diskov.

NSLU2 stane okrog 150€, diski pa tudi niso zastonj. Če hočeš še geografsko distribuiranost in en komplet pustiti drugje (npr. pri sorodnikih), se začnejo že nekulturne vsote. Poleg tega je diske potrebno vsakih nekaj let nadgraditi (bog ne daj da bi kakšen crknil) in rešitev je najbrž mala jama brez dna.

Druga dokaj nova možnost pa je Amazon Simple Storage Service (S3). Zadevo sem dolgo časa gledal postrani, odkar pa sem se malo poglobil (ter slišal, da Google česa podobnega sploh ne kane ponuditi) in naštudiral pogoje, mi je zadeva postala kar všeč. Junija 2007 se bo zadeva za par centov pocenila, tako da bodo cene takšne:

New Pricing (effective June 1st, 2007)
Storage
$0.15 per GB-Month of storage used
Data Transfer
$0.10 per GB – all data uploaded
$0.18 per GB – first 10 TB / month data downloaded
$0.16 per GB – next 40 TB / month data downloaded
$0.13 per GB – data downloaded / month over 50 TB

Odprl sem račun in prav neumno gledal, kaj lahko z njim počnem. Po večurnem brskanju sem nabral par aplikacij in pripomočkov, ki omogočajo pisanje in branje iz tega navideznega diska. Večina jih je na meji uporabnosti:

  • S3Fox je addin za Firefox. V bistvu s FF nima veze, le napisan je v XUL-u; zadeva mi požre nemarno veliko rama, tako da po par 10 prenesenih datotekah FF kuri 2GB virtualnega spomina; super za pregledovanje in hiter štart, za občutek.
  • S3Sync je skripta, napisana v Rubyu, ki sinhronizira cele direktorije na S3. Zadeva je nekakšen tool of choice za vse ki uporablajo S3 za backup. Zahteva namestitev Ruby interpreterja.
  • S3Drive je tista stvar, ki mi je najprej prišla na misel ko sem slišal za S3. Zmapira vaš S3 račun na mrežni pogon, tako da je (lahko) dostopen po celi mreži. Ta network drive naknadno zmapira še kot vaš lokalni pogon. Zadeva je obetavna, vendar Windows-only, na S3 pa ustvari navidezen FAT, ki ga vzdržuje s pisanjem v XML datoteko na samem S3. Diši po nekompatibilnosti z vsem ostalim, najbrž tudi s samim sabo čez par mesecev. Zaenkrat uporabljam za test.
  • JungleDisk počne podobno stvar, le da mapira S3 kot windows web folder. Dobi se tudi za Mac in Linux, vendar se mi je prav grdo obesil. Mogoče mu dam še eno priložnost.
  • Prav zanimiva pa je tale rešitev: dá se uporabiti tudi rsync, če poprej najameš še Amazonov virtualni računalnik (EC2); tega poženeš, narediš backup in ga nato ugasneš. Cena je $0.10 na porabljeno uro.

Mislim, da se bo stanje prav kmalu izboljšalo; zadeva je dokaj fina in poceni (ni nobene fiksne naročnine; če zbrišeš podatke, stroški padejo na nič), predvsem pa ni nobenega administriranja. To je pa tudi nekaj, še posebej, če na dopustu ugotoviš, da se tvoj super DIY backup nenanadoma ne odziva.