Updates from July, 2006 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • Urban 18:32 on 7 Jul. 2006 Permalink |  

    PTLens 

    Super programček za popravljanje popačenj, kromatične aberacije in vinjetiranja na slikah. Iz EXIF podatkov prebere model fotoaparata in goriščno razdaljo objektiva, potem pa iz priložene baze potegne ustrezne koeficiente za korekcijo. Do nedavnega je sicer bil zastonj, zdaj pa stane $10.

     
  • Urban 18:01 on 1 Jul. 2006 Permalink |  

    Kromatična aberacija 

    Prvič se mi je zgodilo, da me je zbodla v oči kromatična aberacija na lastni sliki (do zdaj nisem tega nikoli zares opazil, mogoče sem preveč ignorantski).
    SonÄ?ni zahod
    Ta slika pa je drugačna — ima relativno malo detajlov, zato se oko kar samo ustavi na robu kamnitega okna (ljubljanski grad), kjer se pojavi debel rdečkast rob.

    KromatiÄ?na aberacija
    To je zame prvi zaresen dokaz, da objektiv iz kit kompleta (Canon 18-55) ni ravno najboljši (kar čivkajo že vrabci). Dejstvo, da tega nisem opazil tako dolgo, govori, kako malo v resnici slikam in kako hitro sem zadovoljen z rezultati.
    Zadevo sem seveda takoj za silo popravil s prvim demo programom, ki sem ga našel, resno pa razmišljam, da bi si za zahtevnejše posnetke omislil objektiv s fiksno goriščnico (npr. Canon 1.8 50mm), ki se obnese precej bolje, pa že za drobiž se ga dobi.
    Nekoliko popravljana slika izgleda tako.

     
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel