Updates from December, 2005 Toggle Comment Threads | Keyboard Shortcuts

  • Urban 09:19 on 21 Dec. 2005 Permalink |  

    Razne napovedi 

    Wired News piše o top tech-trendih za naslednjih par let.
    omenjajo:

    1. Preprostost: vse naprave naj bi postale povsem namenske, v stilu iPoda (s tem se sploh ne strinjam ker je v nasprotju s temo tega bloga; mislim da uspeh iPoda leži čisto drugje – v stilu, ki je gadget spremenil v modni dodatek). Sploh se mi zdi, da si v članku “Simplicity” razlagajo narobe: kot zmanjševanje funkcionalnosti, namesto kot povečevanje preprostosti uporabe
    2. Mobilna socializacija: ‘…according to futurists, we’ve only scratched the surface of figuring out how our portable communications devices can be of service.’ (True, true.) Kaj nas čaka: pravijo da predvsem lokacijske storitve (kje so naši prijatelji), wiki community storitve (glasovanje in pisanje mnenj za restavracije in lokale) in prepoznavanje govora, ki za spremembo deluje. Vse to podkrepljeno še z zaščito zasebnosti (da informacije kje se nahajamo ne more izvedeti kdorkoli)
    3. Prepoznava govora nasploh. pozabite na tipkanje, mejl kar narekujte. (zanima me, kdaj točno se bo to zgodilo; sploh za slovenščino)
    4. za 2006 pa napovedujejo: explosion (…) of a number of technologies: better screens, improved location technology and highly sophisticated gaming consoles that provide a hub for home entertainment.
     
    • GPS Systems 04:21 on 7 Feb. 2006 Permalink

      I just came across your blog and wanted to drop you a note telling you how impressed I was with the information you have posted here.I also have a web site & blog about laptop gps so I know what I’m talking about when I say your site is top-notch! Keep up the great work!

  • Urban 11:12 on 19 Dec. 2005 Permalink |  

    Univerzalni stylus 

    Tukaj je predstavljena nova vhodna naprava, ki bo služila mobilcu prihodnosti namesto tipkovnice: stylus.
    Palčka z oddajnikom, katerega položaj zaznavajo senzorji v mobilcu, lahko služi za pisanje po navadnem zaslonu, zraku, papirju, you name it.

    Zraven je treba priložiti samo še v rolo zvit display, ki ga razgrnemo in čečkamo po njem. Ali še bolje: projektor, ki kar iz mobilca projicira kompletno sliko na zaslon ali mizo.

     
  • Urban 15:28 on 8 Dec. 2005 Permalink |  

    Mobilci, drugič 

    Za uvod se spomnimo, kako je razvoj mobilcev potekal v zadnjih par letih (vsaj pri nas):

    1. stanje pred 20 leti: prvi NMT telefoni (veliki kot opeka)
    2. stanje pred 15 leti: prvi GSMi (veliki kot opeka)
    3. stanje pred 10 leti: splošen razmah kot opeka velikih GSM-ov
    4. stanje pred 5 leti: večjih (sivinskih) displeji in popularizacija WAP-a
    5. razvoj zadnjih 5 let: barvni zasloni, polifonične melodije, vgrajeni fotoaparati, MMS-i, MP3 playerji, Bluetooth

    Lepo se vidi, da je razvoj vedno hitrejši in samoumevno je, da bo v prihodnje še hitrejši. Zato vam predstavljam mobilnik prihodnosti. Ne vem kdaj bo na policah, ampak perdvidevam, da v 10-15 letih.
    Mobilnik prihodnosti ne bo samo mobilnik, zato bo imel drugo ime. Mi mu bomo rekli kar Osebnik, ker bo vseboval naš celoten osebni svet. Osebnik bo žepna naprava z močjo današnjih osebnih računalnikov, 5 GB rama, 100 GB diska, z vgrajenim fotoaparatom z 10 megapixli. Podpiral bo vse obstoječe tehnologije za prenos podatkov: poleg takrat že davno izumrlega GSM še UMTS, WiFi, WiMax, BlueTooth ter vse prihodnje -Maxe in -Toothe.
    Uporabljali ga bomo za

    1. poslušanje glasbe preko slušalk ali preko domačega HiFi-ja (s pomočjo brezžične povezave),
    2. za gledanje TV (preko DVB-H (ali kar DVB-T) ali preko WiMax / WiFi) – na malem zaslončku ali na big screen TV preko brezžične povezave,
    3. za deskanje po internetu, na poti ali doma (s pomočjo namizne bluetooth tipkovnice in miške ter z brezžično povezavo na LCD monitor),
    4. za spremljanje naše poti preko vgrajenega GPS-a,
    5. oz. za vse, kar danes počnemo z računalnikom, TV-jem, radiom, GPS sprejemnikom, mobitelom, fotoaparatom, MP3 playerjem in dlančnikom,

    Vse to bo integrirano v eno napravo in postreženo s čudovitim in enostavnim uporabniškim vmesnikom.

    Kaj pa baterija? S tehnologijami, ki so že razvite (npr. gorivne celice) lahko že danes daleč presežemo vse obstoječe vrste klasičnih akumulatorjev in baterij. Pripravite se na Osebnik, ki mu bo potrebno vsakega pol leta zamenjati majhno bombico z vodikom. Ali čimerkoli že.

     
    • BigWhale 07:34 on 7 Jan. 2006 Permalink

      Hm, s katero gorivno celico lahko dalec presezemo dosedanje kapacitete baterij?

  • Urban 10:23 on 8 Dec. 2005 Permalink |  

    Modri zob… 

    ali Bluetooth je brezžična tehnologija za komunikacijo s kratkim dometom. Trenutno je vgrajena v skoraj vsak mobitel in laptop, kmalu pa bo najbrž našla pot do vsake naprave, ki si jo lahko zamislimo. Predstavljajte si TV z bluetooth daljincem. Ali fotoaparat, ki fotke takoj pošilja na bluetooth harddisk. Slučajno sem naletel na tele scenarije uporabe:

    • Mobitel z bluetoothom v službi lahko postane interkom (direktna komunikacija med zaposlenimi) brez stroškov klica, doma pa postane terminal za ISDN ali VoIP telefon (kličemo po stacionarni tarifi),
    • brezžične slušalke že itak vsi uporabljajo,
    • fotoaparate sem tudi že omenjal,
    • zanimva pa je možnost brezkontaktnega plačevanja (v stilu monete)

    Seveda pa Bluetooth predstavlja le kamenček v mozaiku tehnologij, ki bodo skrbele za komunikacijo. Pravi potencial bo imela platforma, ki bo povsem transparentno zagotavljala visoko kvaliteto storitev neglede na to, katere komunikacijske tehnologije bodo v danem trenutku na voljo in jih bo znala neopazno menjati in zagotavljati povezljivost v predstavi čistega baleta tehnike.

     
    • m_meso 23:36 on 20 Dec. 2005 Permalink

      Zanimiva se mi zdi tudi storitev prisotnosti, vezana na lokacijo mobilnega terminala. Npr., ko s svojim mobilnikom preideš v območje pokritosti z Bluetooth signalom (osebni PC v službi ali doma), se nova lokacija sporoči Presence strežniku. Statusna ikona priljubljenega IM klienta (ali IP telefona) se ti avtomatično spremeni na “online” brez zamudnih režijskih klikov. Ali še napredneje, posredovanje vseh dohodnih klicev na fiksni telefon. In še ena zanimiva rešitev s storitvijo prisotnosti (+ Open Source).

  • Urban 16:21 on 7 Dec. 2005 Permalink |  

    Mobilni telefoni… 

    so prava mala čarovnija in najbrž naprava z največjim potencialom v bližnji/daljni prihodnosti. Naj povem zakaj:

    1. Praktično vsak ga ima
    2. Večino časa jih vlačimo s sabo, kar najbrž ne velja za nobeno drugo napravo (razen mogoče pri tehno frikih, ki so ovešeni z MP3 playerji in drugimi gadgeti kot novoletne jelke)
    3. Vsak telefon je enoumno mapiran na točno določenega uporabnika, kar omogoča edinstveno ‘zlorabo’ zlasti v oglaševalske namene (operater lahko za lastno uporabo – spomnimo se Gmaila – zbere podatke o vseh klicih, web straneh, po katerih surfamo, kolegov s katerimi SMS-amo) in tako ustvari naš profil. To pa je neprecenljivo.

    Že danes v mobitele vgrajujejo praktično vse, od šivanke do lokomotive. To je od FM radia preko MP3-playerjev, fotoaparatov, GPS sprejemnikov, WiFi postaj, bluetootha do televizijskih (DVB-H) sprejemnikov. Seznam je vsak dan daljši.
    In ko vso to kramo konstruktivno uporabimo in integriramo, se odpre cela množica storitev, ki si jih vsi že dolgo želimo, pa tega sploh nismo vedeli.

     
c
Compose new post
j
Next post/Next comment
k
Previous post/Previous comment
r
Reply
e
Edit
o
Show/Hide comments
t
Go to top
l
Go to login
h
Show/Hide help
shift + esc
Cancel